Sol & Café

 • Coöperatie van een duizendtal kleinschalige koffieboeren
 • Legt de klemtoon op kwaliteit
 • Verkoopt rechtstreeks biologische arabicakoffie aan Oxfam
Jaén, Peru
Sol y Café uit Peru
Sol y Café uit Peru

Fairtradekoffie uit Peru

De oostelijke kant van het Andesgebergte leent zich uitermate om koffie te telen. Deze regio in Noord-Peru produceert dan ook 70 % van alle koffie in het land. Goed één derde daarvan komt van coöperaties van kleinschalige koffieboeren. Een mooi voorbeeld is de coöperatie Sol & Café, die vooral fairtradekoffie uit Peru uitvoert.  

Sol & Café heeft haar hoofdkwartier met kantoor, magazijn en kwaliteitslabo in Jaén, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Maar ze verenigt zo’n 60 kleine boerenassociaties uit de regio, ongeveer 1000 boerenfamilies in totaal. 

Onze koffiepartner Sol y Café (Peru) over wat Fair Trade voor hen betekent:

Geplaatst door Oxfam-Wereldwinkels op Dinsdag 31 juli 2018


Kwaliteit staat voorop

Al sinds haar oprichting in 2005 draagt de coöperatie Sol & Café kwaliteit hoog in het vaandel. Doorheen de jaren zette ze systemen op om de kwaliteit op te volgen. Zo werden de biologische koffiebonen bovendien traceerbaar van bij de boer tot bij de klant. Heel wat andere coöperaties kijken op dit vlak op naar Sol & Café. 

Al deze inspanningen leveren resultaat op. Op de belangrijke koffiewedstrijd ‘Cup of Excellence Peru’ vallen geregeld leden van Sol & Café in de prijzen. Een selectie op zo’n wedstrijd betekent vaak dat kopers bereid zijn om meer te betalen voor de koffie van deze producent. 

Sol & Café bezit geen eigen verwerkingsinstallatie, maar laat de fairtradekoffie exportklaar maken in de fabriek van de coöperatie Norandino. Deze andere Peruaanse Oxfam-partner is gevestigd aan de westkant van de Andes, bij de exporthaven van Paita.

Ondersteund door fair trade

Sol & Café ondersteunt haar leden om betere en meer biologische fairtradekoffie te produceren. Daarin investeert ze systematisch een deel van de fairtradepremie die ze binnenrijft. Bijvoorbeeld:

 • Ondersteuning voor de koffieboeren, zoals technische assistentie, trainingen over ecologische teelt, bodemanalyse van hun veld.
 • Nieuwe koffieplanten voor producenten bij wie de opbrengst daalt naarmate de planten ouder worden.
 • Proefveld om te experimenteren met productiemethodes. Daarvan steken de leden veel op om hun productie duurzaam op te drijven. 

Zoals het hoort, gebruikt deze coöperatie de fairtradepremie ook voor projecten die de hele organisatie én de bredere gemeenschap vooruithelpen. Denk aan:

 • vormingen over coöperatief werken, bedrijfsontwikkeling en marketing
 • een programma dat de gezondheid en het welzijn van de boerenfamilies bevordert
 • een sociaal fonds dat bv. begrafeniskosten dekt

Sol & Café en Oxfam

 • Sol & Café levert al sinds 2011 kwaliteitsvolle biokoffie aan Oxfam. Deze vormt zonder uitzondering een stabiel ingrediënt voor onze biologische blends.
 • De kwaliteitskoffie van Sol & Café spreekt ook anderen aan. Sinds enkele jaren importeert Oxfam Fair Trade ook fairtradekoffie voor een Franse partner. Daardoor verkoopt Sol & Café nu heel wat meer koffie dan voorheen.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief