Sopacdi

  • Koffiecoöperatie uit Kivu, DR Congo
  • Opgericht in 2003
  • Sinds 2010 koopt Oxfam Fair Trade BIO Arabica koffie rechtstreeks van Sopacdi
Sopacdi uit DR Congo

Waarom koos Oxfam voor Sopacdi?

  • In Kivu, vlakbij de grens met Rwanda, rommelt het wel eens. Rebellengroepen vechter er al jaren om waardevolle mineralen en grondstoffen.
  • Daarnaast vormen de bodem, het klimaat en de hoogte van de Kivustreek (tot 1400 meter boven de zeespiegel) de ideale ingrediënten voor het afleveren van hoogwaardige arabica koffie, gegeerd in het buitenland.
  • De koffiehandel kan een motor van ontwikkeling worden in Kivu.

Succesvolle samenwerking?

  • Sopacdi startte met enkele honderden leden. Vandaag klokt de coöperatie af op meer dan 10.000 koffieboeren.
  • In 2010 voerde Sopacdi de eerste container uit, vandaag exporteert men 15 à 20 containers!
  • De coöperatie heeft een eigen kantoor, een ruime opslagplaats, alsook een groot aantal droogtafels. Het aantal tafels dat de coöperatie heeft om koffiebonen in de zon te laten drogen, bepaalt hoeveel koffie men kan verwerken, alsook de kwaliteit. Sopacdie bouwde ook drie wasstations voor koffiebessen.
  • Het oprichten van een eigen kwaliteitslabo en de opleiding van een koffieproever helpen Sopacdi om de kwaliteit van haar koffie over het hele productieproces nauwgezet op te volgen. Dankzij de vormingen die de boeren kregen, verbeterde de kwaliteit van de koffie en werd de productie milieuvriendelijker (erosiebestrijding, composteren en schaduw teelt…)
  • Oxfam Fair Trade begeleidt Sopacdi in de zoektocht naar meer afzet op de internationale markt, bijvoorbeeld door een bezoek aan de Biofach-beurs in Duitsland om zo contact te leggen met nieuwe klanten.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief