VIDSECA

 • Coöperatie van 22 kleinschalige wijnproducenten
 • Opgericht in 2015, partner van Oxfam sinds 2017
 • Rechtstreekse aankoop van rode wijn
Cauquenes, Valle del Maule, Chili
VIDSECA uit Chili

Waarom koos Oxfam voor VIDSECA?

 • VIDSECA staat voor Viñateros del Secano de Cauquenes, wijnboeren van het droogtegebied van Cauquenes. Cauquenes is een van de meest achtergestelde wijnregio’s van Chili, met vele zéér kleinschalige boeren.
 • De leden geloven rotsvast in de noodzaak en missie van VIDSECA. Ze zijn trots op hun eigen streek en haar wijnpatrimonium. Cauquenes wordt wel eens ‘de wieg van de Chileense wijn’ genoemd. Ruim 500 jaar geleden werden er al wijnstokken aangeplant, voor de miswijn van de missionarissen. Paíswijnstruiken die al 150 jaar lang druiven leveren, zijn in Cauquenes geen uitzondering. De paísdruif is dan ook een uitzonderlijke soort. Ze heeft zich aangepast aan de kurkdroge bodem en wortelt tot wel 18 meter diep. Irrigeren hoeft niet, de plant teert maandenlang op het regenwater dat in de winter valt. Gelukkig maar, want de kleinschalige boeren in deze streek ontberen de middelen voor kunstmatige irrigatie.
 • In de constante zoektocht naar vernieuwing in de wijnsector, draagt de paísdruif een enorm potentieel in zich. Dat beseffen de leden van VIDSECA ten volle. Velen van hen stammen uit families die al vier generaties lang deze druif telen en ze tot wijn verwerken. Op een zeer kleinschalige manier, nog steeds. Een overheidsfonds bezorgde VIDSCA de middelen om van start te gaan.
 • We steunen VIDSECA niet alleen omdat ze prachtige wijn kunnen maken met een uniek verhaal, maar vooral ook omdat ze regionaal en nationaal opkomen voor de belangen van hun leden. Zo ijvert men o.a. om formele erkenning te krijgen voor paiswijn in een appellatie met herkomstbenaming, faciliteert men overheidssubsidies naar de leden voor verbetering van de artesanale wijnbouw, en promoot men op beurzen en fora waar mogelijk het wijn – patrimonium van de regio Cauquenes.

Succesvolle samenwerking?

 • Oxfam werkte in die regio samen met een coöperatieve die ondertussen geen wijn meer exporteert. Maar we wilden deze regio niet laten vallen, en vernamen dat er een nieuw initiatief was van kleinschalige wijnmakers, die niet alleen druiven telen maar allen ook zelf hun eigen wijn maken.
 • Het prospectiebezoek in januari 2017 viel net in de periode van hevige bosbranden, en in Cauquenes werden daarbij ook kleinschalige wijnboeren getroffen. Er werd vanuit Oxfam een solidariteitsactie opgestart om de getroffen leden van VIDSECA te steunen. De organisatie zelf stapte naar de overheid om de oorzaken (zoals onduurzame bosbouw en industriële druiventeelt) en de gevolgen (nog verdere uitdroging van de bodem) te bespreken, en constructief op zoek te gaan naar steun en oplossingen.
 • Elk van de VIDSECA-leden maakt zelf artisanale wijn, met een kleinschalige vinificatie-installatie en inheemse gistsoorten. Twee leden hebben een grotere wijnmakerij met grote vaten. Daar verzamelt VIDSECA de wijn voor export. Drie van de leden zijn oenoloog. Samen met enkele andere producenten vormden zij het proefpanel dat de wijnblend samenstelde voor Oxfam. Het werd een evenwichtige mix van paíswijn (65 %) met carignan en cabernet. Acht leden leverden wijn voor de uiteindelijke blend die je sinds januari 2018 exclusief bij Oxfam-Wereldwinkels kan kopen.
 • In een volgende fase werd onderzocht of we ook een monocépage van enkel de paísdruif konden bekomen, uiteraard van goede kwaliteit. Dit proces werd bekroond met de lancering van de tweede voor Oxfam, met name de VIDSECA 100% País, een unieke wijn binnen ons gamma.

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief