Chili Chili
placeCauquenes, Valle del Maule, Chili

VIDSECA

  • Coöperatie van 22 kleinschalige wijnproducenten 
  • Komt op voor de belangen van de wijnboeren in heel Chili
  • Verkoopt haar artisanale wijn van de authentieke paísdruif rechtstreeks aan Oxfam
Chili Chili

Paíswijn uit Chili: uniek fairtradeproduct uit gortdroog gebied

De paíswijn uit Chili die in je wereldwinkel ligt, komt uit ‘de wieg van de Chileense wijn’: Cauquenes. Dat is de thuisbasis van de jonge organisatie VIDSECA. Voluit: Asociación Gremial de Vitivinicultores del Secano de Cauquenes. Tweeëntwintig enthousiaste wijnboeren verenigden zich in augustus 2015. Het doel: samen werk maken van de ontwikkeling van hun achtergestelde regio.

Dat doen ze met de productie van kwaliteitsvolle artisanale paíswijn. Een traditie die diepgeworteld is in hun prachtige, maar gortdroge streek. Een overheidsfonds bezorgde hen de middelen om van start te gaan.

De wijnboeren geloven rotsvast in de noodzaak en missie van VIDSECA. Ze zijn trots op hun streek en haar wijnpatrimonium. Ruim 500 jaar geleden werden er al wijnstokken aangeplant. Missionarissen waren er de eerste wijnboeren, ze teelden druiven om miswijn van te maken. Paíswijnstruiken die al 150 jaar lang druiven leveren, zijn in Cauquenes geen uitzondering.

Paíswijn: authentieke wijn brengt vernieuwing

De paísdruif is een uitzonderlijke soort. Ze heeft zich aangepast aan de droge bodem en wortelt tot wel 18 meter diep. Daarmee teert de plant maandenlang op het regenwater dat in de winter valt. Gelukkig maar, want de kleinschalige boeren in dit deel van Chili missen de middelen om kunstmatig te irrigeren.

In de constante zoektocht naar vernieuwing in de wijnsector, draagt de paísdruif een enorm potentieel in zich. Dat beseffen de leden van VIDSECA ten volle. Velen van hen stammen uit families die al vier generaties lang deze druif telen en ze tot wijn verwerken. Op een zeer kleinschalige manier, nog steeds.

Elk van de VIDSECA-leden maakt zelf artisanale paíswijn. Ze gebruiken een kleinschalige vinificatie-installatie en inheemse gistsoorten. Twee leden hebben een wat grotere wijnmakerij met grote vaten. Daar verzamelt VIDSECA de wijn voor export.

Velen van ons zijn telgen uit families die al vier generaties niets anders doen dan druiven telen. Bovendien maakt elke boer zelf zijn artisanale wijn. De coöperatie maakt van die unieke wijnen een exclusieve blend.

Félipe Zúñiga, VIDSECA

In de bres voor kleinschalige wijnboeren

Behalve voor hun prachtige paiswijn met zijn uniek verhaal, verdient VIDSECA steun voor haar lobbywerk. In de regio Cauquenes en in heel Chili komt de coöperatie op voor de belangen van de kleinschalige wijnproducenten.

Zo ijvert ze om de paíswijn te laten erkennen als appellatie met herkomstbenaming. Ze regelt overheidssubsidies voor leden die in hun artisanale wijnbouw willen investeren. Ook promoot VIDSECA het rijke wijnpatrimonium van de regio Cauquenes op beurzen en andere fora.

VIDSECA & Oxfam

  • Terwijl Oxfam en VIDSECA dit partnerschap in 2017 opstartten, werd de streek Cauquenes getroffen door hevige bosbranden. Ook enkele wijnboeren van de coöperatie leden zware schade. Oxfam-Wereldwinkels zette een solidariteitsactie op. In Chili zelf stapte VIDSECA naar de overheid om de oorzaken (o.a. onduurzame bosbouw en industriële druiventeelt) en de gevolgen (verdere uitdroging van de bodem) aan te kaarten. De coöperatie ging constructief op zoek naar steun en oplossingen.
  • Sinds 2018 produceert VIDSECA exclusief voor Oxfam een evenwichtige mix van paíswijn (65 %) met carignan en cabernet. Drie van de leden van de coöperatie zijn oenoloog. Samen met enkele andere producenten vormden zij het proefpanel dat de wijnblend samenstelde voor Oxfam. Een jaar later kwam er de monocépage van enkel paísdruiven, een unieke wijn binnen ons gamma.
  • Het onafhankelijke proefpanel dat jaarlijks het wijnassortiment van Oxfam Fair Trade degusteert en beoordeelt, is steevast lovend over de wijnen van VIDSECA.