Partnerwerking

Samen met onze producenten

Handel is een krachtige hefboom voor ontwikkeling, maar enkel wanneer producenten een eerlijke kans krijgen op de internationale markt. Om dit te realiseren kiest Oxfam-Wereldwinkels voor een structurele samenwerking met haar producenten. We noemen onze producenten dan ook onze partners.

Gelijkwaardig en langdurig partnerschap

Oxfam werkt voornamelijk met coöperaties. Door zich te organiseren, kunnen boeren meer gedaan krijgen dan ze alleen ooit zouden kunnen. Verenigd in coöperaties delen ze risico’s, verbeteren ze hun onderhandelingspositie en kunnen ze investeren in sociale projecten.

Producenten en hun coöperaties zijn voor Oxfam meer dan louter leveranciers van grondstoffen of producten. We bouwen een gelijkwaardig en langdurig partnerschap met hen op. Dit geeft partners houvast om te investeren in de toekomst. Samen met deze coöperaties zoeken we naar manieren om de levensstandaard van de producenten te verhogen en zo bij te dragen aan een leefbaar inkomen.

Daarbij promoten we actief gendergelijkheid, de empowerment van vrouwen en de vrijheid van vereniging. We monitoren de werkomstandigheden bij onze partners en verzekeren actief dat er in onze handelsketens geen kinderarbeid of gedwongen arbeid voorkomt.

Vind een partner

Oxfam-Wereldwinkels kiest voor een structurele samenwerking met haar producenten. We noemen onze producenten dan ook onze partners.

Vind een partner

Intensiteit van de samenwerking

We streven ernaar om geen grondstoffen van grootschalige plantages te kopen, zelfs als deze fairtradegecertificeerd zijn. Soms kiezen we zelfs bewust voor kleine, fragiele coöperaties. We helpen hun potentieel voor de internationale markt te ontwikkelen. We ondersteunen onze producenten bij het opstellen van businessplannen en het verbeteren van de kwaliteit van hun producten. En we investeren in opleidingen op het vlak van organisatiemanagement.

Op basis van de intensiteit van de samenwerking delen we onze partners op in twee categorieën: handelspartners en ontwikkelingspartners. Sommige partners vallen in beide categorieën. Daarnaast richtte Oxfam-Wereldwinkels ook een partnerfonds in om partners in het Zuiden te ondersteunen met grotere projecten.

Handelspartners (Europa) Handelspartners (Zuiden) Ontwikkelingspartners
Afzetmarkt Afzetmarkt Afzetmarkt
Eerlijke prijs Eerlijke prijs Eerlijke prijs
Voorfinanciering Voorfinanciering Voorfinanciering
Fairtradepremie Fairtradepremie
Ontwikkelingssamenwerking

Hoe werken we samen met onze partners?

Wat bieden we onze partners?

Afzetmarkt

Door de aankoop van ingrediënten of producten geven we onze partners een extra afzetmarkt. Zo steunen we hun werking en helpen we hen om te groeien op de internationale markt. We kiezen onze partners dan ook zorgvuldig op basis van specifieke criteria.

Eerlijke prijs

We bieden onze partners steeds een eerlijke prijs aan. Vaak ligt deze boven het marktgemiddelde. We houden immers rekening met het leefbaar inkomen dat een boer nodig heeft.

Voorfinanciering

Voorfinanciering is het vooraf betalen van contracten. Dankzij onze voorfinanciering kunnen coöperaties de grondstoffen die ze kopen bij hun boeren onmiddellijk betalen. Zo dragen we een extra steentje bij voor de lokale boeren.

Fairtradepremie

Met het extra geld van de fairtradepremie kunnen onze partners investeren in projecten die de hele gemeenschap ten goede komen.

Ontwikkelingssamenwerking

Verschillende partners in het Zuiden slagen er (nog) niet in om aan de hoge eisen van de internationale markt te voldoen. Oxfam-Wereldwinkels geeft deze ontwikkelingspartners een stevige duw in de rug, zodat ze op termijn kunnen meespelen op de internationale markt.

Vaak missen ze de nodige middelen en kennis om bijvoorbeeld fairtradecertificering te behalen. We maken organisaties meer weerbaar door kennis te delen over bijvoorbeeld toeleveringsketens, kwaliteit, certificering en internationale prijsbepaling. Dit doen we door hun interne capaciteit te versterken en vormingen te voorzien. Daarnaast stimuleren we ook de diversificatie van teelten bij deze partners, zodat zij minder afhankelijk zijn van één grondstof.

Partnerfonds

Daarnaast beheert Oxfam-Wereldwinkels ook een Partnerfonds. Het geld uit dit fonds wordt ingezet om uiteenlopende projecten bij onze producenten in het Zuiden te steunen. Het fonds speelt in op ernstige en onverwachte situaties en helpt duurzame oplossingen te vinden voor structurele problemen.

Onze ontwikkelingspartners

LFP

Laos
  • Verwerkt en verkoopt eeuwenoude rijst- en theesoorten van uitzonderlijke kwaliteit
  • Beschermt de diversiteit aan thee- en rijstvariëteiten door boeren te ondersteunen en hun producten onder fairtradevoorwaarden te verkopen
  • Oxfam koopt paarse rijst en losse (groene en zwarte) thee aan van LFP
Maak kennis

Muungano

Zuid-Kivu, DR Congo
  • Koffiecoöperatie uit Zuid-Kivu in de Democratische Republiek Congo
  • Opgericht in 2009, partner van Oxfam sinds 2011
  • Verkoopt haar biogecertificeerde arabicakoffie van uitzonderlijke kwaliteit rechtstreeks aan Oxfam
Maak kennis

COOPASA

Agneby, Ivoorkust
  • Jonge coöperatie geleid door moedige vrouwen die hun mannetje staan in de harde cacaosector
  • Het Partnerfonds van Oxfam-Wereldwinkels ondersteunt deze ontwikkelingspartner uit Ivoorkust
  • Werkt hard om een gedragen en professionele coöperatie te worden
Maak kennis

Abonneer je hier
op onze nieuwsbrief