Ontdek met de hele klas het verhaal achter eerlijke handel en onze producten. Voor iedere leeftijd een uniek aanbod op maat.

 • Met de klas naar de wereldwinkel
 • Educatief materiaal voor leerkrachten
 • Je eigen wereldwinkel op school
 • Workshops in de klas

Contacteer Soetkin

Met de klas naar de wereldwinkel

Klassen of groepen leerlingen kunnen actief op speurtocht in onze winkels. Via een zoekactie in de winkelrekken ontdekken scholieren de criteria van eerlijke handel. Een bezoek aan de wereldwinkel duurt ongeveer anderhalf uur oftewel twee lesuren. De kostprijs van het bezoek bedraagt 25 euro voor klassen van de kleuter- en lagere school en 35 euro voor klassen van het secundair onderwijs.

 • Kleuters laten we ludiek kennismaken met eerlijke handel via een vertelverhaal. Zo volgen we Lotta, een lieveheersbeestje uit Paraguay dat op een suikerrietstengel woont en haar huisje kwijtraakt wanneer het riet gekapt wordt. Door samen met Lotta het suikerriet achterna te gaan, leren we wat eerlijke handel is. Nadien gaan we op zoektocht in de wereldwinkel: kunnen we Lotta’s huisje terugvinden?
 • Voor de eerste graad van het basisonderwijs halen we ontbijtproducten uit de rekken en ontdekken we waar ze vandaan komen. We bekijken een film over eerlijke handel en proeven een sapje uit de wereldwinkel.
 • Bij de tweede en derde graad van het basisonderwijs komen we samen te weten wat de producten van eerlijke handel zo speciaal maakt en bekijken we een film over de weg die producten afleggen van bij de boer tot in de winkel.
 • In het secundair onderwijs ontdekken we via zoekopdrachten en een film de belangrijkste voorwaarden en impact van eerlijke handel.

Educatief materiaal voor in de klas

Via onze uitleendienst – in de wereldwinkel van Leuven – kunnen leraren gratis een ruim aanbod aan spelen, lesmappen, video’s en dvd’s over eerlijke handel en diverse Noord-Zuidthema’s ontlenen. We vragen enkel een kleine waarborg. Je maakt best vooraf een afspraak als je materialen wil ontlenen.

Een wereldwinkel op school

Laat leerlingen in actie schieten! Met hun eigen Wereldwinkel op School (WoS) maken leerlingen uit het Leuvense elkaar warm voor eerlijke handelsproducten én het verhaal erachter. Ze voeren zelf promotie, richten een winkeltje in en openen het, houden het kasboek bij en zetten activiteiten op rond eerlijke handel.

Wil je zelf een wereldwinkel opstarten op jouw school? We helpen je graag bij de voorbereidingen en bieden ondersteuning bij vorming over eerlijke handel.

Workshops in je klas

Op aanvraag komen we in jouw school activiteiten begeleiden. We verzorgen specifieke lessen en projecten rond eerlijke handel of organiseren activiteiten rond de Noord-Zuidproblematiek. Hiervoor vragen we een bijdrage van €35.

Ons aanbod voor kleuters:

 • Lotta zoekt haar huis (prentenverhaal)
  We tonen en vertellen het verhaal van Lotta, een lieveheersbeestje dat haar huisje kwijt is en met de suikerrietstengels meereist in de hoop haar huis terug te vinden. Zo volgen we de weg die producten afleggen van bij de boer in het Zuiden tot in de (wereld)winkel.
 • Ontdekkingstocht naar eerlijke handel (workshop)
  Een pakje gaat de kring rond en wanneer de muziek stopt, mag er één laagje uitgepakt worden. Aan de hand van verschillende opdrachten en spelletjes maken de kleuters kennis met eerlijke handel.
 • Kinderen in Afrika (fotopresentatie)
  Aan de hand van foto’s bekijken we het leven van Adowa, een meisje in Ghana en dochter van een cacaoboer. We ontdekken dat de boeren het moeilijk hebben om genoeg geld te verdienen aan hun cacao, maar ook dat eerlijke handel daar een oplossing voor heeft. En natuurlijk proeven we ook van die eerlijke chocolade.

Ons aanbod voor het basisonderwijs:

 • Cacaostan (rollenspel)
  “In Cacaostan is het alle dagen warm. Ideaal voor het kweken van cacao, waarmee lekkere chocolade wordt gemaakt. Kruip in de huid van een cacaoboer, maak en verkoop je cacaobonen en bouw je eigen dorp. Maar verloopt alles wel eerlijk?” Dit actief (rollen)spel laat kinderen vanaf 7 jaar kennismaken met de wereld van de (on)eerlijke handel. Als cacaoboeren ervaren ze zelf hoe onrechtvaardig de handel loopt. Samen denken we na hoe het eerlijker kan.
  — Doelgroep: 1ste graad
 • Lotta zoekt haar huis (prentenverhaal)
  We tonen en vertellen het verhaal van Lotta, een lieveheersbeestje dat haar huisje kwijt is en met de suikerrietstengels meereist in de hoop haar huis terug te vinden. Zo volgen we de weg die producten afleggen van bij de boer in het Zuiden tot in de (wereld)winkel.
  — Doelgroep: 1ste graad
 • Kinderen in Afrika (fotopresentatie)
  Aan de hand van foto’s bekijken we het leven van Adowa, een meisje in Ghana en dochter van een cacaoboer. We ontdekken dat de boeren het moeilijk hebben om genoeg geld te verdienen aan hun cacao, maar ook dat eerlijke handel daar een oplossing voor heeft.
  — Doelgroep: 1ste graad
 • Eerlijke handel, kinderspel (quiz)
  Voor de leerlingen van de 2de en 3de graad van het basisonderwijs ontwikkelden we een ‘oneerlijke’ quiz. De leerlingen spelen in 5 groepen een quiz en worden beloond met Oxfam-centen. Wanneer ze aan het einde van de quiz hun centen gaan inruilen voor chocolade, lijkt er iets niet te kloppen … In deze quiz komen verschillende aspecten van eerlijke handel aan bod, spelen we een rollenspel, bekijken we filmmateriaal en proeven we van producten van eerlijke handel.
  — Doelgroep: 2de en 3de graad
 • Chico en de chocoladetrafiek (inleefspel)
  Chico woont in Vervanyrië. In het Zuiden heeft hij het best naar zijn zin, ook al is het er niet altijd even gemakkelijk. De spelers krijgen het ook meteen naar hun zin, want ze mogen chocoladedesserts maken voor het schoolfeest. Met een boodschappenlijstje gaan ze naar de winkel, op zoek naar de nodige ingrediënten. Als ze ontdekken welke ingrediënten uit eerlijke of oneerlijke handel voortkomen, neemt het spel een andere wending. In dit bordspel staan de leerlingen stil bij de keuzes die ze maken in de winkel: kiezen ze voor eerlijke handel?
  — Doelgroep: 3de graad
  — Duur: 3 lesuren

Ons aanbod voor het secundair onderwijs:

 • De cacaoconferentie
  “Exclusief vandaag in je klas een speciale uitzending van het journaal over de wereldcacaoconferentie!” De leerlingen maken in deze workshop kennis met het onrecht in de internationale cacaohandel. We spelen een chocoladequiz en maken kennis met de handelsketen van chocolade. Nadien spelen we in een rollenspel een internationale cacaoconferentie waarbij producenten, internationale handelaars en consumenten met elkaar in debat gaan.
  — Doelgroep: 2de en 3de graad
  — Duur: 2 lesuren
 • Chocoladeproeverij
  We verdiepen ons bij deze workshop in de wondere wereld van cacao en chocolade. Via een quiz en een spel ontdekken we het onrecht in de wereldhandel in cacao. We maken kennis met de producenten en hoe van een cacaoboon chocolade gemaakt wordt. We proeven van eerlijke chocolades en bespreken hoe eerlijke handel het anders aanpakt dan de traditionele handel.
  — Duur: 2 lesuren
 • Eerlijke handel, wasda?!
  In deze laagdrempelige workshop, geschikt voor leerlingen van de 1ste graad, maken we kennis met eerlijke handel. Onrecht in de wereld wordt in beeld gebracht en de leerlingen worden via creatieve opdrachten uitgedaagd om op zoek te gaan naar oplossingen voor de oneerlijke handel.
  — Doelgroep: 1ste graad
  — Duur: 2 lesuren
 • Serieus gesjareld
  Bij dit bordspel worden de leerlingen zowel op het spelbord als daarbuiten geconfronteerd met onrecht. Samen staan we stil bij de impact van onrechtvaardige machtsverhoudingen. De leerlingen zoeken creatieve manieren om hiermee om te gaan. Een bordspel dat beklijft!
  — Duur: 2 lesuren

Contacteer ons