Puurs

Openingsuren

G. Gezellelaan 45
2870 Puurs-Sint-Amands

Navigeer naar

03/899.01.30
puurs@oww.be

Oxfam-Wereldwinkel Puurs

AANGEPASTE OPENINGSUREN VANAF 13 MEI :

woensdag van 14 tot 17 uur

zaterdag van 10 tot 17 uur

zondag van 10 tot 12 uur

10 MEI MOEDERDAG: WINKELEN OP AFSPRAAK OF VIA MAIL, OOK GRATIS LEVERING AAN HUIS MOGELIJK.

De voorwaarde om de winkel terug te openen is dat alles onder veilige omstandigheden kan verlopen voor zowel klanten als vrijwilligers.

Onze vrijwilligers hebben dan ook  besloten dat een gedeeltelijke heropening wenselijk en mogelijk is vanaf 13 mei.

 

In onze wereldwinkel kan je (schuim)wijn en verschillende soorten sap bestellen voor je communiefeest, trouwfeest, verjaardagsfeest, kerstfeest… Weet je niet zeker hoeveel je zal nodig hebben? Geen probleem, breng je overschot gewoon terug en betaal achteraf enkel de lege flessen!

Ook glazen voor je feest kan je lenen in onze winkel.

Stuur ons een e-mail

Pasta met venkel en kerstomaatjes

Nodig: 1 Venkel (fijn gesnipperd)  – zongedroogde kerstomaatjes* – 250g pasta ‘Caserecce’* – 1 koffielepel salsa picante* – 1 theelepel knoflookpasta* – pepermix citrus knoflook* – 1 eetlepel kokosmelk* – een beetje kokosolie*

Hoe: Stoof de venkel tot hij zacht is in een beetje kokosolie. Kruid naar smaak met de pepermix en roer er ook de knoflookpasta door. Kook ondertussen de pasta, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Wanneer de venkel gaar is voeg je 1/3 van de kerstomaatjes, in stukjes gesneden, toe. Bak dit even mee. Breng verder op smaak met de salsa piccante. Roer er de kokosmelk aan toe. Voeg de uitgelekte pasta toe en warm nog even mee, al roerend. Smakelijk!

Tip: restjes kokosmelk kan je invriezen in gebruiksklare porties

* producten verkrijgbaar in uw oxfam wereldwinkel

Papaya – coco frappé

Nodig: 1 bokaal minipapaja’s* – 1 blik kokosmelk* – 1 vanillestokje* – 2el limoensap – 2el bio rum*

Hoe: Bewaar de inrediënten koel vóór gebruik. Laat de papaja’s uitlekken, maar houd het sap apart. Pureer de kokosmelk met de papaja’s. Voeg het schraapsel van het vanillestokje toe. Voeg ook het limoensap en de rum toe. Mix dit mengesel. Voeg nog ongeveer 4 el van het sap, zorg dat het smeuïg blijft. Mix nog één keer krachtig door. Serveer koud!

Tip: voor een niet-alcoholische versie laat je de rum gewoon weg, ook lekker!

* producten verkrijgbaar in uw oxfam wereldwinkel

Rijst-quinoa-linzen burgertje

Nodig: 100g quinoa-rijst-linzen* (gekookt in 125ml groentebouillon, afgekoeld) – 1 ei – 40g gemalen parmezaan – dragon – 16 cashew noten (geroosterd) – zoutmiw met peper* – olijfolie* en boter (om in te bakken)

Hoe: Meng alle ingrediënten door elkaar en rol er balletjes van. Of maak er mini-burgertjes van. Bak gedurende 15 minuten op een zacht vuur.

Variant met prei en feta: Vervang de parmezaan door 40g verbrokkelde fetakaas. Snij het wit van 1 prei fijn. Stoof de prei gaar in een beetje olijfolie. voeg de prei en de feta toe aan de andere ingrediënten.

* producten verkrijgbaar in uw oxfam wereldwinkel

Papaya-lychis mousse

Nodig: 1 bokaal mini papaya’s*, 1 blik litchis*, 4 eetlepels rietsuiker*, 1/2 vanillestokje*, 250g slagroom, 2 blaadjes gelatine

Hoe: pureer de papaya tot een moes (met blender of mixer). zet de moes op het vuur en roer er 2 el suiker het schraapsel van het vanillestokje doorheen. Blijf roeren tot de suiker volledig is opgenomen. Los 1/2 blaadje gelatine in een beetje koud water, en voeg het aan de moes. Schenk de helft van de slagroom en klop het stijf. Roer er voorzichtig de moes doorheen. verdeel daarna de moes over schaaltjes (ongeveer de helft van het schaaltje moet gevuld zijn met de mousse). Laat dit minimaal een uur opstijven in de koelkast.

Als de papaya-mousse opgesteven is, herhaal je de bereiding met de litchis. Gebruik hier anderhalf blaadjes gelatine! Laat  2 uur opstijven. Schenk de litchi-mousse bovenop de papayamousse. En laat dit nog een aantal uur opstijven.

Exotisch rijstdessert

Nodig: 75g basmatirijst*, 1 blik kokosmelk*, 1 blik litchis (op siroop)*, 1/2 vanillestokje*, ‘lemon heart’-koekjes*

Hoe: Was de rijst. Breng de rijst, in kokosmelk met 150ml siroop van de litchis, samen met het schraapsel van het vanillestokje, aan de kook. Laat op een zacht vuurtje gaar worden. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en verdeel over 4 bakjes. Giet de litchis af en verdeel over de rijstpap. Verkruimel enkele citroenkoekjes en strooi over de bakjes.

Alcoholvrije cocktails

guave-litchi-shake:

Nodig: 20cl Guavesap*, 4 kl limoensap, 6 litchi’s*, enkele ijsblokjes

Hoe: mix de litchi’s fijn (liefst in een blender), voeg er de guave- en limoensap aan toe en mix dit door de litchi’s. Laat de blender draaien en voeg er één voor één enkele ijsblokjes toe. Mix tot de ijsblokjes verpulverd zijn. Serveer koel, versier het glas met een litchi op een prikker.

sinaas-coco

Nodig: 2 maten sinaassap*, 1 maat limonade*, 1 maat kokosmelk*, enkele ijsblokjes

Hoe: doe alles in een shaker en shake tot de ijsblokjes verpulverd zijn. Opgelet licht af en toe het deksel van de shaker op, vanwege de bubbels in de limonade.

Cashewcrème met zeezoutmix

Nodig
100g cashewnoten* / 1 tl knoflookpasta* / 1/4 tl zeezoutmix (Groene kruiden of Chili-peper)* / 1 el citroensap / ongeveer 60 ml water
Hoe
Week de noten ongeveer 1 u in wat water. Giet af. Voeg de overige ingrediënten toe en mix alles tot een smeuiig geheel; Voeg eventueel nog wat water toe voor een gladder sausje.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Rijstballetjes met ketchup

Nodig
1 kop paarse rijst* / 1 ½ kop water / 2 el geraspte parmezaanse kaas / ¼  bolletje mozzarella (125g) / ½ rode ui / Zeezoutmix Chili-Peper* / 1 ei / Paneermeel / 3 dessertelpels kokosolie*
Voor de ketchup
1 kleine tomaat / 3 kl sweet & sour saus* / ½ tl knoflookpasta* / ½ tl sambal oelek* / Snuif komijn
Hoe
Kook de rijst gaar. Snij de mozzarella in heel kleine blokjes. Snipper de ui fijn en stoof hem glazig. Meng ui, mozzarella en Parmezaan doorheen de afgekoelde rijst. Breng op smaak met de zeezoutmix. Laat 1 u opstijven in de koelkast. Rol er kleine balletjes van. Rol ze achtereenvolgens in de bloem, losgeklopt ei en paneermeel. Bak ze in een beetje kokosolie. Snij de tomaat in kleine stukjes. Mix dit met de andere ingrediënten voor de ketchup. Duw dit door een zeef. Serveer de balletjes warm of koud met de ketchup.

* producten verkrijgbaar in uw oxfam wereldwinkel

Chocolade quinoa reep

Nodig
1  kopje quinoa* gespoeld en gedroogd / 1/3 kopje cashewnoten* / 2/3 kopje amandelnoten* / 1/3 kopje walnoten / 2 el gemengde zaden / Snuifje zeezout / ½ kopje agavesiroop* / 2 el kokosolie* / ½ vanillestokje* / 200 g fondant chocolade*
Voor de topping
Fruit & notenmix* / Gedroogde ananas* / Gedroogde mango*
Hoe
Oven voorverwarmen op 180°C. Verwarm de kokosolie en de agavesiroop op een zacht vuurtje, tot het mengsel zacht wordt. Voeg dan het zout en het vanille-schraapsel. Meng in een grote kom de quinoa, de noten en de zaden. Voeg het olie/agave mengsel toe en roer goed. Stort het mengsel op een met bakpapier  beklede bakplaat (dunne laag). Bak gedurende 25 min. of totdat de quinoa goudbruin is. Smelt in tussentijd de chocolade  au bain-marie. Haal de quinoa uit de oven en giet  hier de gesmolten chocolade over. Bestrooi met stukjes  (geroosterde) noten, gedroogd fruit, … Plaats 15 min. in de diepvriezer. Breek in stukken en laat het smaken!
(bewaar ingesloten recipiënt in koelkast of vriezer)

* producten verkrijgbaar in uw oxfam wereldwinkel

Couscous-rijstslaatje met thee-dressing

Nodig
½  kop basmati rijst* / ½ kop couscous* / 4 fijngesneden dadels* / 1 kleine rode ui in maantjes / Een handje rucola / Een handje cashew*- en amandelnoten* / Sojasaus*
Voor de vinaigrette
½ kop straffe groene thee* / 4 kl arachide olie / 2 kl citroensap / Gemalen zwarte peper* / Zeezoutmix  groene kruiden* / 1 kl knoflookpuree* / Zeste van ½ sinaasappel
Hoe
Kook de couscous samen met de rijst samen gaar. Laat even afkoelen. Hak de noten grof. Roerbak ze even in een droge koekepan. Zet het vuur af en besprenkel ze met wat sojasaus. Spoel de rucola en dep droog, versnipper de grotere blaadjes. Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette, breng op smaak  met zoutmix en peper. Meng alles door mekaar.  Laat ongeveer een uurtje (of langer) rusten alvorens te serveren.

* producten verkrijgbaar in uw oxfam wereldwinkel

Zoete rijst met papaya-coulis
Nodig
1 kop basmatirijst* / 1 el rietsuiker* / 1 bokaal mini-papayas* / Een scheut rum* / 2 speculaasjes* verkruimeld / Enkele gedroogde ananas*
Hoe
Spoel de rijst en kook hem in 2 koppen water. Roer de suiker erdoor tijdens het koken. Laat afkoelen. Mix de uitgelekte papayas met de rum. Week enkele stukjes ananas in water. Duw een portie rijst door een serveerring. Overgiet met een flinke lepel papaya-coulis. Steek enkele stukjes ananas bovenin. Bestrooi met de verkruimelde speculaas.

* producten verkrijgbaar in uw oxfam wereldwinkel

Noedels met palmharten en andere groenten

Nodig
1 pak rijstnoedels* / Cashewnoten* / 1 bokaal palmharten* / Overschotje groente : prei, wortel, paprika, broccolisteel, … / Kokosnootolie* om te bakken / Bio sojasaus*
Voor erbij
1 blok tofu natuur 250gr / Teriyaki-saus*
1 stuk kippenfilet / kruidenmolen Zongedroogde tomaat*
Sauzen: Teriyaki, Soja-Gember, Zoet-Zuur, Sweet Chili
Hoe
Indien je tofu erbij wilt moet je hiermee starten. Neem de tofu uit de verpakking en giet het vocht weg. Nu moet je de tofu eerst droog maken, dit kan op 2 manieren. Eerste manier: leg het blok op een schuine snijplank en leg dan een gewicht op de tofu (bijvoorbeeld een andere snijplank); het gewicht zal het vocht eruit persen. Ofwel wikkel je de tofu in huishoudpapier, herhaal dit 2 keer.
Snij de tofu in blokjes en marineer die 30 min (of langer) in de Teriyakisaus.
Indien je voor kip kiest volstaat het de filets in reepjes te snijden en te kruiden met de kruidenmolen.

De groente:
Haal de palmharten uit de bokaal en spoel ze even. Laat uitlekken. Snij ze in schijfjes. Schil de broccolisteel en snijd hem in schijfjes. Schil de wortels (bij biowortels kun je ze gewoon schoonborstelen) en snij ze in schuine schijfjes. Spoel de paprika, haal de zaadlijsten eruit en snij de paprika in repen. Spoel de prei goed, haal het groen eraf. Snij in halve maantjes. Hak de cashewnoten grof. Doe een flinke eetlepel kokosnootolie in de pan en verhit tot de olie gesmolten is. Bak de groente achtereenvolgens al omscheppend in de pan: broccoli – wortel – paprika – prei Bak ondertussen de tofu-blokjes of kippenreepjes in een andere pan (ook met kokosnootolie). Wanneer de groente beetgaar zijn, voeg je de palmharten toe en warm je ze mee op. Bereid de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Overgiet de groente met en flinke scheut sojasaus en laat nog kort mee sudderen. Roer de gare noedels door de groenten. Schik de borden: doe een portie noedels met groente op een bord, schik er de tofu of kip rond en garneer met de gehakte cashewnoten.
Smakelijk!

* producten verkrijgbaar in uw oxfam wereldwinkel

Broccoli-pesto

Nodig
1 broccoli (alleen de roosjes) / 2 eetlepels cashewnoten* / 1 theelepel knoflookpasta* / peper-mix* / 3 eetlepels bio-olijfolie* / 2 eetlepels citroensap / geraspte Parmezaanse kaas naar smaak
Hoe
Stoom of kook de broccoli-roosjes gaar. Plet de cashewnoten fijn. Voeg alle ingrediënten behalve de kaas en peper-mix samen. Mix dit tot een smeuïg geheel, voeg eventueel wat extra olijfolie toe. Breng op smaak met de peper-mix. Voeg de geraspte kaas toe en mix nog even. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.

* producten verkrijgbaar in uw oxfam wereldwinkel

Groentesticks met pepermix dip
Nodig
verschillende groenten (wortel, selder, paprika, …) in reepjes van 6 cm lang en ongeveer 1 cm dik / bloemkoolroosjes / radijsjes (loof tot 1 cm boven knolletje weggeknipt) / 1 vlootje stevige roomkaas / pepermolen “zongedroogde tomaat” of “citroen/sinaas/knoflook” *
Hoe

Roer de kaas los. Draai flink met de pepermolen, zodat de spikkels gemalen kruiden zichtbaar worden en de kaas een kleurtje krijgt. Vermeng goed en laat één nachtje rusten.Was de groenten en snij ze zoals bovenaan aangegeven. Dippen maar!

* producten verkrijgbaar in uw oxfam wereldwinkel

Sesamcrackers* met Palmhartentapenade en Salsa
Palmhartentapenade

Nodig
1 pot palmharten* (uitgelekt en afgespoeld) / 1 handje basilicum blaadjes / 2 el. cashewnoten* (gehakt of geplet) / 2 el. gemalen kaas (of iets meer naar smaak) / een geutje olijfolie* / versgemalen peper* / zeezout mix groene kruiden* / sesamcrackers*
Hoe
Snij de palmharten in stuk. Voeg hierbij de noten, de kaas, de basilicum en een beetje olijfolie (niet teveel want de palmharten zijn al mals op zich). Mix alles tot een smeuiige massa. Voeg indien nodig nog wat olijfolie toe. Breng op smaak met zeezout mix en peper. serveer met sesamcrackers.

* producten verkrijgbaar in uw oxfam wereldwinkel

Salsa

Nodig
1/8 watermeloen / 2 biologische tomaten (eventueel ontveld) / 1/2 rode ui / 1 el. zongedroogde tomaat / 1/2 tl. sambal oelek* / zout / sesamcrackers*
Hoe

Schil, ontpit en snij de watermeloen in heel kleine blokjes. Bestrooi met wat zout en laat 30 min. rusten. Door het zout zal de watermeloen veel vocht afgeven, giet dit af. Ontpit de verse tomaten en snij die ook in zeer klenie blokjes. Hak ook de zongedroogde tomaat klein. Ontvel de ui en snipper fijn. Meng alles door elkaar en voeg de sambal oelek toe. Proef en voeg eventueel nog wat sambal oelek en zout naar smaak toe. Dien op met sesamcrackers*.

* producten verkrijgbaar in uw oxfam wereldwinkel

Bladerdeegstengels

Nodig
1 pak diepvries bladerdeeg (of kant en klaar rond bladerdeeg) / rode curry saus* / 1 blik kokosmelk*
Hoe
Ontdooi het bladerdeeg ongeveer 1/2 u op voorhand. Rol het uit tot vellen van 25 x 25 cm. Neem voorzichtig het stevige deel uit het blik kokosmelk (niet schudden). Het onderste meer vloeibare deel van de kokosmelk kun je invriezen, om bijvoorbeeld te verwerken in een wokschotel. Vermeng nu de kokosmelk pasta met de rode curry. Voeg de rode curry beetje bij beetje toe tot je de gewenste pittige smaak verkrijgt. Smee dit op de vellen bladerdeeg. Snij het bladerdeeg in stroken van 2 cm. Geef de stroken een twist en leg ze op een, met bakpapier beklede, bakplaat. Bak de stengels ongeveer 15 min in een, op 200 ° voorverwarmde, oven. Laat afkoelen op een rooster.

* producten verkrijgbaar in uw oxfam wereldwinkel

Fish with Chips

Nodig
witte vis (bijvoorbeeld schelvis) / bloem en 1 ei / yucachips paprika* / sweet chilisaus*
Hoe
Plet de chips tot platte kruimels.Snij de vis in stukken. Haal de vis eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en vervolgens door de verkruimelde chips. Bak in een heel klein beetje olie in de pan. Keer tijdig om. Kruiden heoft niet. Serveer warm of koud met wat sweet chilisaus.

* producten verkrijgbaar in uw oxfam wereldwinkel

Banaanchips met kokosdip

Nodig
1 zakje banaanchips* / 1 blik kokosmelk* / gele of groene curry saus*
Hoe
Schud het blik kokosmelk goed dooreen alvorens het te openen. Vermeng de inhoud met een pakje gele of groene curry saus. Roer goed en laat een nachtje rusten, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen. Serveer de banaanchips met de dip.

* producten verkrijgbaar in uw oxfam wereldwinkel

Kerstmarkt-wok

Nodig
Olijfolie* & wat bakolie / Teriyaki-saus* / Knoflookpasta* / Sambam oelek* (voor de pikante versie) / Palmharten* / Ananas* / Brazil-, cashew- of macadamianoten* / 3 lente-uitjes / 2 wortels / halve stronk broccoli / 4 champignons / Basmatirijst* of noedels*
Hoe
Verhit een scheut olijf- en bakolie in de wok. Snijd de groente in kleine stukjes Laat 2 à 3 palmharten en 2 schijven ananas uitlekken. Snij die ook in stukken. Plet of hak een handvol noten in grove stukjes. Roerbak achtereenvolgens de wortels – broccoli – lente-ui – champignons – noten – palmharten en ananas. Voeg ondertussen ook een theelepeltje knoflookpasta toe. Voor een pikante versie roer een theelepeltje sambal oelek door (of meer). Voeg een scheut teriyakisaus en kruid met kerrie*- of pepermix*. Kook ondertussen de rijst of noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg de gare rijst of noedels bij de groenten en schep alles goed door elkaar. Kruid eventueel bij met de kerrie- of pepermix & zout. Verdeel in porties. Bestrooi met noten-toppingmix. Voeg er naar smaak een scheut sweet chilisaus* of sweet en soursaus*.
Nodig voor de noten-toppingmix
Brazil*-, cashew*- en/of macadamianoten*
Kruidenmolens kerriemix* of pepermix* (tomaat-olijf of citrus-knoflook)
Hoe
Neem een handvol noten (liefst een mengeling). Maal de noten fijn. Breng op smaak met één van de kruidenmolens.
* producten verkrijgbaar in uw oxfam wereldwinkel

Agenda

Deze winkel organiseert in de nabije toekomst geen activiteiten. Neem een kijkje in de volledige kalender.

Alle activiteiten

Abonneer je hier op de
nieuwsbrief van Puurs